Bârfă

Cu mulți-mulți ani în urmă… a fost un vid în viața noastră, pentru că nu existau butoane like și nici Tik-Tok. Așa că oamenii s-au văzut nevoiți să se aprecieze unul pe celălalt prin strângeri de mână, aplauze ori alte gesturi învechite. Iar știrile, știrile le luau de unde puteau. Fum, lavă și pietre aruncate în văzduh, corbi ce se învârt în cerc. Așa s-au născut primele Breaking news.

Apoi, în timp, știrile au devenit ceva sofisticat. Iar noi, noi am învățat să fim adevărate animale sociale. Pe măsură ce știrile creșteau în complexitate, am auzit despre ape mari și ținuturi îndepărtate. Despre războinici și regine. Am trăit cu frică și am fost uimiți de lucrurile pe care le auzeam. Într-un fel ciudat, însă, în toți anii ăștia, am continuat să prețuim, mai mult decât orice, veștile din comunitatea noastră. Cine se întâlnește cu cine, cine se căsătorește cu cine, cine înșală pe cine.

Numai că, în ultimii ani, viața pare că ne-a luat-o înainte. Iată niște exemple.

No alt text provided for this image

Numele ei este Maria. Lucrează la un supermarket. Este o fată bună, ajută oamenii amărâți și, în plus, este voluntar la Crucea Roșie din orașul ei. Probabil am găsi mulți oameni care pot spune că este un înger adevărat. Am întâlnit-o, deci, pe Maria, îngerul. Vorbind însă cu vecinii ei, aflăm că Maria nu prea salută. Că a fost agresivă cu un bătrân care încerca să-i explice ceva. Așa o cunoaștem pe Maria, vecina agresivă. Își plătește chiria la timp, dar apartamentul ei nu este foarte curat. Câteva persoane i-au fost musafiri și au văzut vase murdare în chiuvetă. Ce oroare, s-a văitat vecina ei mai în vârstă, de la parter. O întâlnim, deci, pe altă Maria – cea care are probleme cu curățenia. 

No alt text provided for this image

Acesta este Victor. Lucrează cu copiii, la o grădiniță. Își petrece cea mai mare parte a timpului acasă încercând să creeze jocuri pentru micii săi prieteni. Îi face plăcere să-i învețe să citească, să scrie, să descopere lumea. Copiii îl iubesc. Părinții lor îl iubesc. Cu excepția părinților micuțului Mihai, care erau supărați că Victor i-a spus copilului lor că el crede că omul nu este creația lui Dumnezeu, ci un produs al multor milenii de evoluție a naturii. Victor este un eretic în ochii lor. Ba, mai mult, dacă am fi curioși să căutăm în bloc, am afla despre o vecină care a auzit de la alt vecin, care era absolut sigur că știe din surse excelente, că Victor se uită uneori la filme cu împușcături, că dă muzica tare, că de la el din casă se aud zgomote ciudate. Poate că Victor nu este potrivit să lucreze la grădiniță, cred ei. Nu e potrivit!

No alt text provided for this image

Ana este o persoană dificilă. Are un trecut care o face timidă și distantă de lumea din jur. Locuiește singură și stă mult în casă atunci când nu e la muncă. Nimeni nu știe cu adevărat lucruri despre Ana, iar ea se bucură că e așa. Ana are o pisica. Singurul ei prieten. Se uită la filme vechi și plânge mult. Vecinul de alături crede că Ana ascunde ceva. Poate că e un infractor sau poate… și mai rău! Oamenii cu care nu este ușor să vorbești ascund întotdeauna ceva. 

No alt text provided for this image

Cu toții avem o idee despre cine suntem. Suntem oameni buni, sau cel puțin așa ne place să credem acolo, în creierul nostru. Felul în care ne văd ceilalți poate fi total diferit. Pentru că ei ne văd prin acțiunile noastre. Și asta ar putea fi corect pentru o vreme. Un minut, o săptămână. Dar e corect pentru restul vieții? 

Dacă fur mâncare dintr-un magazin când am 21 de ani și apoi duc o viață corectă, fără să fur nimic de la nimeni, fapta mea de la 21 de ani e relevantă în ochii cuiva care mă întâlnește la 45? Știți, lucrul trist este că, deși legea vorbește despre reabilitare, deși religia vorbește despre mântuire, memoria colectivă e mult mai cinică decât legea ori religia. Prostii de demult, care nu mai contează, ne sunt tatuate pe frunte, ca o imagine care nu se șterge niciodată. 

Cu toții am avut domni și doamne în vecini, care răspândeau știrile despre ce se întâmplă în cartier. În vremuri normale, bârfele trăiau puțin. Oamenii obișnuiau să moară. Amintirile obișnuiau să se estompeze. Trăim însă vremuri în care toate acestea se vor schimba. Și nu suntem deloc pregătiți pentru ceea ce urmează.

Imaginați-vă o lume în care o entitate care colectează la fel de multe date precum Google sau Facebook, va folosi acele date dintr-o perspectivă diferită. 

Vă amintiți de Ana? Poate vom afla astfel că Ana urmează să aibă un copil înainte ca ea să știe asta. Datele sunt mai importante în prezicerea unui rezultat decât vederea, mirosul, sentimentele sau semnalele corpului nostru. Și asta nu e neapărat rău, să știi că o persoană urmează să nască. Într-o lume normală. Este un moment de bucurie. E ok, cu excepția cazului în care trăiești într-o societate care îi împiedică pe oameni să aibă un al doilea copil. Cu excepția cazului în care ești galben, alb, negru sau maro, în societățile în care ceilalți oameni nu vor să dai naștere unui alt suflet ca tine. E ok, cu excepția cazului în care Ana a fost violată și se gândește la un avort într-o societate care interzice femeilor să facă acest pas. 

No alt text provided for this image

Buletin de știri

Bună dimineața, acesta este canalul tău de știri din cartier. Urmărind canalul nostru, vei afla lucruri extraordinare despre vecinii tăi, vei ști de cine să te temi, de cine să-ți placă și în cine să ai încredere. Rămâi aici, pentru că urmează știri de neînchipuit.

Astăzi, Despre Ana, Victor și Maria. Le-am urmărit activitatea pe internet, le-am analizat postările prietenilor și colegilor și am reușit să construim din ce în ce mai mult din adevărata lor identitate. Veți afla că Victor se apropie de 89% probabilitate de a fi rasist. Săptămâna trecută era la 71%, dar noi acțiuni l-au adus mai aproape de validarea acestei presupuneri. Și Ana, vecina tăcută de la apartamentul nr 17? Ei bine, cel mai mare secret este acum dezvăluit și vei putea vedea, pentru prima dată, cine este Ana cu adevărat. 

Rămâi aici. Continuăm după pauza publicitară.

Într-un viitor nu atât de îndepărtat, ar putea exista buletine de știri cu privire la prietenii și familia noastră. Știri reale și zvonuri sintetice s-ar putea amesteca, într-o țesătură care le va face irezistibile. 

Să așteptăm un an, poate doi. Este genul ăla de idee… atât de puternică încât va avea succes instantaneu. În jurul produsului vor fi construite contracte și limitări de răspundere, mulți oameni vor spune că este cel mai scandalos produs de știri care a existat vreodată, judecătorii vor fi implicați în multe cazuri, dar produsul va trăi pentru totdeauna. Pentru că noi, oamenii, iubim bârfa. 

Un studiu spune că, astăzi, în timp ce mă ascultați vorbind, un om obișnuit petrece aproximativ 52 de minute pe zi, în medie, vorbind cu cineva despre altcineva care nu este prezent. Bârfă. 

Juridic, bârfa este, de fapt, o formă de profilare a acțiunilor cuiva. Bârfa urmărește acțiunile noastre ascunse, sentimentele noastre ascunse, lucrurile pe care nu le vrem expuse. Și le împachetează într-o narațiune care poate fi livrată oricum. Un AI poate bârfi ca nicio altă bătrână de pe scara noastră. Își va aminti totul. Nu moare niciodată. Doar devine mai inteligent. Și nu putem prezice rezultatul acestor știri. Nici măcar programatorii lui n-o pot face. Pentru că el nu are o voință proprie. Are doar principii de acțiune. Captează atenția. Generează telespectatori, ascultători, cititori.

No alt text provided for this image

Oamenii sunt interesați de fața ascunsă a altor oameni, de gelozia, dragostea, frica, nevoia de răzbunare, lăcomia și alte astfel de idei. 

Doar că AI-ul transformă bârfele în altceva. Cei mai în vârstă dintre noi își aduc aminte de anii de dinainte de 1989, în care unii turnau la Securitate bârfele pe care le auzeau. Ani în care, pentru mulți nefericiți, bârfa era singura dovadă necesară să fie închiși, răniți, transformați în animale ascultătoare. 

Cred că ideea asta trebuie înțeleasă. Media generată de inteligența artificială aduce o mulțime de lucruri extraordinare în viața noastră. Aduce viteză, aduce complexitate și context și așa mai departe. Dar aduce și un nor care aruncă o umbră asupra ființelor noastre. 

No alt text provided for this image

Bârfele generate de AI vor putea face un film, într-o clipă, despre viața fiecăruia dintre noi. Vor putea genera o narațiune atât de puternică încât până și noi ne vom lăsa fascinați de concluziile ei. Vom avea probleme să înțelegem cine suntem cu adevărat. Bine, în cele din urmă, am putea alege să credem sau nu lucrurile pe care un AI le spune despre noi. Dar ce vor face angajatorii noștri? Prietenii noștri? Jumătățile noastre viitoare? Copiii noștri? Părinții noștri? 

Imaginați-vă o lume în care teoriile conspirației au fost create de astfel de sisteme, adaptate modului nostru de gândire, că vor implica persoane pe care le cunoaștem și în care avem încredere, că se vor referi la prietenii sau rudele noastre. Imaginați-vă o lume în care o teorie a conspirației are mii de versiuni, scrise special pentru a te influența. O teorie a conspirației care nu este despre extratereștri sau Illuminati, ci despre soțul, soția, copiii sau prietenii noștri.

No alt text provided for this image

Buletin de știri

Bună ziua, bine ai venit la canalul de știri din cartier. Dacă ne urmărești, vei afla lucruri extraordinare despre vecinii tăi, vei putea ști de cine să te temi, cine să-ți placă și în cine să ai încredere. Rămâi aici, pentru că urmează știri extraordinare.

Astăzi, despre Ana. Cel mai scandalos lucru care ni se dezvăluie, în cele din urmă, despre ea, are foarte mult de-a face cu faptul că astăzi casele de pe strada noastră nu au apă. Și problema apei va continua, spun mulți vecini, pentru câteva zile. Cel puțin. Ce legătură are Ana cu asta? Rămâneți online și vă vom explica o conspirație care are potențialul de a ne distruge cartierul. E real. Și Ana ar putea fi adevărata minte din spatele acestui plan malefic care începe de la conductele de apă și continuă direct cu propriile noastre minți și suflete. 

Dezvăluim totul. Totul. Imediat după pauză.

Exagerez, dar știi, de multe ori realitatea este mai ciudată decât ficțiunea. Oamenii evoluează atunci când au ceva în comun. Când cultivă acel ceva. Așa s-au construit națiunile. Așa au prosperat comunitățile locale în trecut. Distrugerea nucleului interior al societății noastre, a conexiunilor noastre unul cu celălalt, este cu adevărat un pas periculos. Pentru cei care cred că lumea noastră s-a tablodizat, că ziarele de scandal fac astăzi legea în preferințele de lectură ale contemporanilor noștri, va spun că urmează vremuri și mai interesante. Imaginați-vă un tabloid care se ocupă doar de scara, de blocul, de strada ori de cartierul nostru.

În trecut, era simplu. Îi aduceam prăjituri cadou, din când în când, o ajutam să treacă strada, îi căram bagajul de la piață. Și doamna de la parter se îmbuna, apoi spunea lucruri frumoase despre noi. Încercați să faceți asta cu un AI.

Fețele din acest text sunt generate de un AI. Nu sunt oameni reali. Procesul implică utilizarea unor GAN (Rețele generative adversare – Generative Adversarial Networks).

Îți mulțumim că ne citești. Povestirile noastre sunt menite să lanseze provocări, nu să câștige premii literare. În fond, lumea evoluează, fie că vrem, fie că nu. Iar viitorul ne va pune față în față cu lucruri pe care, într-un fel sau altul, va trebui să ni le imaginăm de pe acum pentru a le putea înțelege și integra în viața noastră, când va fi cazul. Ne auzim, în curând, cu un alt text. Prima povestire din serie se poate citi la această pagină.

Lasă un răspuns