by

The trolley dilemma

Un tramvai se îndreaptă cu viteză spre un grup de cinci persoane. Undeva, între poziția tramvaiului și a potențialelor victime, se află un macaz care îi poate schimba direcția spre o altă linie, unde potențială victimă ar putea fi o singură persoană, de această dată. Dacă ați putea mânui acel macaz, ce ați face? Ați lăsa tramvaiul să meargă în continuare spre grupul de cinci persoane ori ați interveni, îndreptându-l spre omul aflat singur pe șine? Dar dacă pe fiecare linie ar fi câte o persoană, cu diferența că una dintre ele e un prieten foarte bun, iar cealaltă un necunoscut?

În teorie, această decizie se numește ”the trolley dilemma” și va fi, într-un viitor deloc îndepărtat, o verigă importantă din mai multe tipuri de legi care ar putea orienta oamenii sau mașinile spre o anumită logică de gândire.

De fapt, oamenii trăiesc alături de această dilemă de multă vreme. Într-un spital cu resurse limitate, salvezi tânărul de 15 ani, cu o boală în stadiu avansat, ori bătrânul care are o boală aparent banală, dar care implică tratament îndelungat? Atunci când există un donator de organe, alegi să salvezi fumători sau băutori înrăiți ori ”judeci” țintele după conduita lor anterioară înainte de-a le salva? Și exemplele ar putea continua. Noi, oamenii, facem astfel de alegeri de mii de ani.

Doar că, spre deosebire de trecut, acum va trebui să identificăm cu adevărat potențiale soluții, să fim de acord, ca societate, asupra lor, să le fixăm în cuvinte suficient de clare, să construim algoritmi decizionali, pornind de la ele și limite ori efecte pentru acești algoritmi, atunci când se confruntă, în viața reală, cu ”the trolley dilemma”. Greu. Pentru că algoritmii se vor confrunta cu dilema de nenumărate ori.

Într-o situație în care un copil alunecă în fața unei mașini autonome, sistemul de conducere automat ar trebui să facă o alegere rapidă. Dacă mașina frânează brusc, ar putea cauza un accident în spatele său, rănind sau chiar ucigând pasagerii din ambele vehicule. Dacă schimbă direcția pentru a evita copilul, ar putea lovi un alt obstacol sau un alt pieton, provocând alte posibile victime. Ce alege o astfel de mașină? Ce alege un asigurător să despăgubească în astfel de situații? Cum decide un judecător? Ce vor scrie ziarele?

În tot acest context, se impune o nevoie acută de discuții transparente, de reguli clare și de analize serioase ale valorilor noastre umane. În fond, atunci când ai de construit reguli care decid cine trăiește și cine moare în anumite scenarii, trebuie să-ți reconsideri comportamentul nu doar ca individ, ci și ca societate.

Căci, la urma urmei, fie că ne aflăm în fața unui macaz sau în fața unui ecran cu linii de cod, alegerea pe care o facem va reflecta cine suntem și ce dorim să fim.

Lasă un comentariu

Comment