by

Nuferi

De mulți ani, am o problemă favorită de matematică. Chiar dacă e pentru copiii de la clasele primare, spune ceva despre întârzierea cu care alegem să reacționăm la evenimentele din jurul nostru. Evident, la școală, se caută doar un răspuns corect, sec, de parcă matematica ar fi doar despre răspunsuri, nu despre perspectivele pe care le deschid ele.

”Pe un lac trăiesc o mulțime de nuferi. Ei își dublează suprafața în fiecare zi, iar în 20 de zile îl acoperă în întregime. În cât timp îl acoperă nuferii pe jumătate?”. Copiii se grăbesc întotdeauna să răspundă: ”Jumătate? / În 10 zile!”. În realitate, nuferii vor acoperi jumătate din suprafața lacului în 19 zile. Apoi, în ziua 20, lacul e acoperit în întregime.

Până în ziua 15, lacul va fi acoperit sub 1%. Din acea zi, totul se schimbă. În doar 5 zile, ajungem de la 1% la 100%.

Vă povesteam ieri despre ferma de grippers, mâinile robotice care apucau mingi de pluș. Dar putem vorbi despre nenumărate forme ale prezenței noilor tehnologii inteligente în viața noastră. Astăzi, majoritatea sunt, în ochii publicului larg, niște prostii ajunse la modă. ”Halucinează”, ”Nu știu nici măcar să rezolve probleme simple de logică”, ”Uite cum se clatină când merge”, ”Traducerile sunt proaste” etc.

Uităm, însă, că aceste sisteme învață singure. Întocmai ca acele mâini robotice. Bonus, AI-ul AlphaDev, de la Google, tocmai ce-a dezvoltat un nou algoritm de sortare.

Și apoi, mai uităm ceva. Noi nu suntem perfecți. Mințim. Batem câmpii. De câte ori avem încredere în oamenii din jur? De câte ori e nevoie să verificăm documente pentru că nu avem încredere în munca altora?

Eka Roivainen e psiholog clinicianși evaluează abilitățile cognitive ale pacienților umani folosind teste de inteligență standardizate. În martie 2023, a supus ChatGPT unui test IQ. Rezultatul: IQ-ul verbal al ChatGPT a fost de 155, superior a 99,9% dintre cei care fac testul care alcătuiesc eșantionul american de standardizare WAIS III. Cred, fără să am probe, că a testat versiunea GPT4.

Alte teste, din trecut, plasau versiunea GPT3 spre 70 – 80. Problema cu nuferii ne oferă o potențială evoluție a IQ-ului, în acest caz. Dacă GPT 3 are 75 și GPT 4 are 150, atunci GPT 5 ar fi la 300, GPT 6 spre 600, iar de la GPT 7 încolo…

Evident, inteligența unui AI nu poate fi măsurată cu instrumentele oamenilor.

Totuși, într-o lume în care roboții, modelele de limbaj, ”ajutoarele noastre”, așa cum le definim astăzi, vor fi mult, mult mai inteligente decât noi, lumea ar mai putea fi la fel? De câți profesori va fi nevoie să educe sutele de elevi dintr-o școală? De câți lucrători va avea nevoie o corporație care oferă servicii livrate digital?

Așa arată schimbarea din următorii 10 ani, despre care vorbeam ieri. Și mâine o să vorbim despre punctele bune ale schimbării și căderile pe care le va aduce ea. Nu e apocalipsa. E doar altă lume.

Altfel, da, aș zice că 2023 e precum ziua 15 din problema cu nuferii. Tocmai au depășit 1%. Aveți altă părere?

Lasă un comentariu

Comment